Geen objecten gevonden

Vervolghuisvesting

Vind je eerste woning na de studentenkamer!

Eindelijk klaar met studeren en een baan gevonden? Dan wordt het tijd om te verhuizen. Wat ga je doen, een huis kopen of huren? Het vinden van een woning als je net bent afgestudeerd valt niet mee. Daarom 9 tips bij het zoeken naar een andere woning:

1. Schrijf je in bij een woningbouwvereniging
Als je als starter iets wilt gaan huren is het verstandig om je al vroegtijdig in te schrijven bij één of meerdere woningbouwverenigingen. Hoe langer je ingeschreven staat, hoe eerder je aan de beurt bent voor een huurwoning. De wachttijd in populaire steden zoals Amsterdam en Utrecht is zelfs meer dan 10 jaar. Bij een sociale-huurwoning gelden maximale huurprijzen en een maximale huurverhoging.

2. Vrijesectorwoning
Vrije sector huurwoningen zijn huurwoningen met een huurprijs vanaf € 808,06 (prijspeil 2023). Voor vrije sector huurwoningen is geen huurtoeslag mogelijk. Je hoeft hiervoor niet ingeschreven te staan als woningzoekende.

3. Woning delen
Om de kosten laag te houden kun je er ook voor kiezen om met een vriend of vriendin samen te gaan wonen en een appartementje te delen.

4. Schakel een makelaar in om een geschikte woning te vinden (huur en koop)
Als je op zoek bent naar een woning, kun je het aanbod op funda.nl raadplegen of contact opnemen met een NVM-makelaar. De NVM-makelaar kan je helpen met het maken van de juiste keuze. Het is ook mogelijk om een zoekopdracht aan een makelaar te geven. Geef bij een zoekopdracht duidelijk aan wat je budget is en wat je wensen zijn. Let op dat hier wel kosten voor in rekening worden gebracht.

5. Breid je zoekgebied uit naar omliggende plaatsen
De huurmarkt is krap en vooral in de grotere steden is het als starter een flinke uitdaging om een betaalbare woning te vinden. Kijk daarom ook naar de omliggende regio’s. Bijkomend voordeel hiervan is dat de huurprijzen vaak lager liggen dan in de stad.

6. Zet je speurtocht ook op Social media
Schakel je eigen netwerk in en plaats je oproep voor een woning op Facebook, Twitter Whatsapp en vraag of mensen dit willen delen. Misschien hoor je wel dat een vriend van een vriend op zoek is naar een kamergenoot of juist uit een fijn appartement verhuist. Via je eigen netwerk vergroot je de vindkans.

7. Alternatief wonen
Steeds meer starters wijken uit naar alternatieve woonvormen. Met name Tiny Housing wordt steeds populairder. Dit zijn kleine volwaardige vrijstaande woningen die betaalbaar, compact en duurzaam zijn. De kosten voor een Tiny house liggen tussen de € 40.000 en € 60.000. Hoe luxer en groter de woning, hoe duurder. Hou er rekening mee dat je dan vaak nog geen (eigen) grond hebt, waar je jouw huis op kan plaatsen.

8. Starterslening
De Starterslening is een aanvullende lening bovenop de hypotheek voor je eerste koophuis. Deze lening overbrugt het verschil tussen de aankoopprijs van de woning en de maximale hypotheek. Let op; niet alle gemeenten in Nederland doen mee aan de starterslening. Neem voor meer informatie contact op met een hypotheekadviseur9. Antikraak

Je kunt ook eens denken aan een antikraakwoning. Antikraak is een vorm van tijdelijke verhuur. Deze vorm van verhuur wordt vaak ingezet om te voorkomen dat panden of woningen die langere tijd leegstaan worden opengebroken en bewoond door zogenoemde krakers.


Behulpzame websites:

 

Deel deze pagina