Vervolghuisvesting

Vind je eerste woning na de studentenkamer!

Als je klaar bent met je studie en er weer een nieuwe levensfase aanbreekt, dan hoort hier ook een andere woning bij. Maar hoe vind je een geschikte plek? Vooral als je nog geen idee hebt waar je straks gaat wonen? Best een uitdaging. In Nederland zit de woningmarkt behoorlijk op slot. Daarom is het slim om al vroeg na te denken over je toekomstplannen.

Hier wat tips:

Schrijf je in bij huiswaarts.nu als je denkt in Wageningen of omgeving te blijven
Je bouwt dan wachttijd op voor een sociale huurwoning van een woningcorporatie. Hoe langer je staat ingeschreven, hoe eerder je aan de beurt bent. Het kost eenmalig 25 euro om je in te schrijven en daarna jaarlijks 10 euro om je inschrijving te verlengen.

Schrijf je in bij een woningbouwcorporatie elders
Denk je aan verhuizen naar een andere plek? Schrijf je dan in bij de betreffende woningcorporatie voor een sociale huurwoning. Sociale huurwoningen hebben een maximale huurprijs en zijn bedoeld voor mensen met lagere inkomens. 

Kijk ook naar een sociale huurwoning via particuliere verhuurder
Via een particuliere verhuurder kun je ook aan een sociale huurwoning komen. De huurprijs ligt dan nog onder het maximum van de belastingdienst waardoor huurtoeslag mogelijk is. Een particuliere verhuurder kan een inkomenseis stellen. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je inkomen minimaal drie keer de kale huur bedraagt. 

Wanneer je een bezichtiging aanvraagt, wil een particuliere verhuurder vaak dat je jezelf in een paar zinnen voorstelt. Hier kan je bijvoorbeeld inzetten dat je recent (universitair) bent afgestudeerd. Verder kan je een omschrijving van jezelf maken waarin je duidelijk maakt dat je een goede huurder bent. Je kan aan iemand in je omgeving vragen of die jou hiermee helpt.

Vergroot je zoekgebied naar nabijgelegen plaatsen
De huurmarkt is krap, vooral in de grotere steden, dus het kan als starter een flinke uitdaging om een betaalbare woning te vinden. Kijk daarom ook eens naar de omliggende regio’s. Een bijkomend voordeel is dat de huurprijzen vaak lager zijn dan in de stad.

Check of een vrije sectorwoning iets voor jou is
Dit zijn woningen die niet onder de sociale huursector vallen. Vrije sector woningen hebben geen inkomensgrens en de huurprijzen zijn hoger dan die voor sociale huurwoningen. Deze woningen zijn daarom in het algemeen beschikbaar voor mensen met een hoger inkomen en bieden vaak luxere voorzieningen en ruimere woonoppervlakken in vergelijking met sociale huurwoningen. Lees hier wat het verschil is tussen een sociale huurwoning en een huurwoning in de vrije sector.
Voor een vrije sectorwoning hoef je niet ingeschreven te staan als woningenzoekende. Ook is er geen huurtoeslag mogelijk. Lees een aantal tips hoe je een vrije sector woning kunt vinden.

Betrek een makelaar voor het vinden van een geschikte woning (huur en koop)
Check het aanbod op funda.nl of neem contact op met een NVM-makelaar. Deze kan je helpen de juiste keuze te maken. Je kunt hen ook een zoekopdracht geven. Let op dat hier wel kosten aan verbonden zijn.

Wil je een woning kopen? Kijk dan over je in aanmerking komt voor een Starterslening. Dit is een aanvullende lening bovenop de hypotheek voor je eerste koophuis. Deze lening overbrugt het verschil tussen de aankoopprijs van de woning en de maximale hypotheek. Let op; niet alle gemeenten in Nederland doen mee aan de starterslening. Neem voor meer informatie contact op met een hypotheekadviseur.

Woning delen
Om de kosten te drukken kun je ook overwegen om met een vriend of vriendin samen te gaan wonen en een woning te delen.

Schakel je social media in bij je zoektocht
Vraag je eigen netwerk om hulp en plaats je oproep voor een woning op social media Misschien heeft een vriend van een vriend wel een kamer vrij of verhuist iemand uit een  een fijn appartement. Via je eigen netwerk vergroot je jouw kansen.

Denk aan alternatieven woonvormen
Steeds meer starters kiezen voor alternatieve woonvormen, zoals Tiny Housing. Dit zijn kleine, betaalbare en duurzame vrijstaande woningen. De kosten liggen tussen de € 40.000 en € 60.000. Hoe luxer en groter de woning, hoe hoger de kosten. Hou er wel rekening mee dat je dan vaak nog geen (eigen) grond hebt, waar je jouw huis op kan zetten.

Een ander alterntief is antikraak.
Antikraak is een vorm van tijdelijke verhuur. Dit wordt vaak ingezet om te voorkomen dat panden of woningen die langere tijd leegstaan worden opengebroken en worden bewoond door zogenoemde krakers.

Nog wat algemene tips:

  • Zorg dat je voor jezelf duidelijk hebt aan welke eisen de woonruimte moet voldoen. In welke regio zoek je? Op welke afstand van het OV of de snelweg? Wat is je budget?

  • Stel op websites een e-mail alert in zodat je een mailtje krijgt wanneer woonruimte beschikbaar komt die aan jouw eisen voldoet.

  • Laat je niet afschrikken door de inkomenseis die veel particuliere verhuurders stellen. Als je ouders borgsteller kunnen zijn, kan dat ook al voldoende zijn.

  • Twijfel niet te lang als er iets beschikbaar komt en wees niet té kritisch, maar vraag meteen een bezichtiging aan.

  • Verzamel alvast de documenten die je nodig hebt bij een bezichtiging, zoals:

    • Gegevens over je inkomen, bijvoorbeeld een inkomensverklaring van de Belastingdienst en/of je laatste drie loonstrookjes;
    • Een verhuurdersverklaring. Deze kan je aanvragen door een mailtje te sturen naar contactidealisnl;
    • Een uittreksel van de basisregistratie personen (BRP). Deze kun je opvragen bij de gemeente. Dit kost geld en is niet altijd nodig, maar aangezien het aanvraagproces een tijdje kan duren, kan het verstandig zijn dit toch alvast op te vragen;
    • Een kopie van je identiteitsbewijs.

Handige websites:

  • https://www.huiswaarts.nu/
  • Aanbodsites sociale huur | woonbond.nl
  • https://www.funda.nl/
  • https://www.woningnet.nl
  • https://www.pararius.nl/
  • https://www.sociuswonen.nl/
  • https://www.123wonen.nl/
  • https://www.tinyfindy.com
  • https://www.tiny.nl
  • https://www.villex.nl/woonruimte/antikraak