ROOM (woningzoekenden)

Waar kan ik reageren op kamers?

Je zoektocht naar een kamer van Idealis In Wageningen of Ede begint op ROOM.nl. Daar schrijf je jezelf in en reageer je op de kamers die jou aanspreken. Op basis van jouw inschrijfgegevens, wordt het passend aanbod getoond.

Wat zijn de inschrijfkosten van Room.nl?

De inschrijfkosten bedragen € 35.

Hoe lang is de gemiddelde wachttijd?

Je inschrijftijd is bepalend voor je wachttijd. Onze doelstelling is om iedere nieuwe student die in september met de studie start, vóór 1 mei van het eerste studiejaar aan een kamer te helpen.

Hoe werkt Room.nl?

Je kunt reageren op maximaal 5 kamers tegelijk. De ranglijst wordt gemaakt o.b.v. inschrijftijd. Hoe langer ingeschreven hoe hoger je op de ranking komt. Je kan maar één aanbieding tegelijk krijgen. Zie je dat je laag in de ranking staat, trek dan je reactie in en reageer op een nieuwe kamer.  

Vanaf wanneer kan ik mij inschrijven op Room.nl?

Inschrijven bij ROOM is mogelijk vanaf 16 jaar. Dat is geen overbodige luxe, aangezien het vinden van een kamer erg moeilijk kan zijn.

Vanaf wanneer kan ik op kamers reageren?

Vanaf 4 maanden voor de start van je studie mag je reageren op kamers.

Raak ik mijn inschrijftijd kwijt zodra ik een kamer accepteer?

Nee, je behoudt je inschrijftijd op ROOM, deze is 8 jaar geldig

Als ik een aanbod weiger blijf ik dan ingeschreven staan?

Ja, je blijft ingeschreven. Je krijgt wel een blokkade van 5 dagen op je account als je eerst een kamer accepteert en daarna weigert.

Werken jullie met een voorrangsregeling?

Ja, je kunt voorrang krijgen voor afstand voor kamers die beschikbaar komen van 1 juli t/m 15 september. Je krijgt voorrang als je eerste jaarstudent bent als je begint met je studie in augustus/september en meer dan 130 kilometer - hemelsbreed - vanaf de onderwijsinstelling woont. Daarnaast kun je urgentie krijgen bij medische of psychische problemen.

Kan ik ook doorverhuizen?

Ja dat kan. Met je ROOM account kun je blijven reageren op kamers. Let wel op dat de minimale huurperiode 1 maand is en je 1 maand opzegtermijn hebt. Je kunt bij doorverhuizen dus wat overlap in je huur hebben.

Wat gebeurt er met mijn inschrijftijd als ik verhuis?

Als je verhuist naar een andere studentenwoning, behoud je je inschrijfduur van Room.nl mits je je ROOM account niet hebt opgezegd. Je hoeft dus niet helemaal opnieuw te beginnen.

Hoe werkt hospiteren?

Dat kun je hier teruglezen.

Hoe zit het met onderhuren?

Onderhuren is toegestaan. Je mag maximaal 6 maanden per studiejaar dezelfde kamer onderhuren. Onderhuur regel je samen met de hoofdhuurder. De hoofdhuurder dient een verzoek tot onderhuur in te dienen in zijn/haar Idealis account.

Idealis

Hoe weet ik wanneer mijn huurovereenkomst in gaat?

In de advertentietekst op Room.nl staat vermeld wanneer de startdatum van je huurovereenkomst is. Ook kun je dit gedurende het online proces terug vinden in jouw gegevens. Wanneer je jouw huurovereenkomst digitaal ondertekend hebt is de startdatum ook vermeld in de huurovereenkomst. Vanaf deze datum mag je ook je sleutels komen ophalen.

Tot wanneer kan ik blijven wonen bij Idealis?

Idealis hanteert de wettelijke opzegtermijn van minimaal 3 en maximaal 6 maanden. We controleren jaarlijks of je nog steeds staat ingeschreven bij een onderwijsinstelling. Dit noemen we de campuscontrole. Let op: heeft jouw huurovereenkomst een einddatum? Dan mag je enkel tot die datum in de kamer verblijven en dit kan niet verlengd worden!

Wat doe ik als er iets kapot is in mijn kamer?

Je kunt online een reparatieverzoek indienen. Dit doe je via je persoonlijke Mijn Idealis account.

Kan ik huurtoeslag aanvragen?

Je kunt zien bij de advertentie zien of een kamer in aanmerking komt voor huurtoeslag. Maar het hangt af van een aantal factoren. Zoals huurprijs, inkomen, gezinssamenstelling en eventueel vermogen. Klik hier voor meer informatie over huurtoeslag.

Kan ik mijn kamer tussentijds opzeggen?

Ja dit kan, je kunt je kamer altijd eerder opzeggen dan de einddatum of voor het einde van je studie. Let wel op dat de minimale huurperiode 1 maand is en je 1 maand opzegtermijn hebt. 

Wat is de opzegtermijn?

Je hebt een opzegtermijn van één maand, ook als je doorverhuisd naar een andere kamer van Idealis. Dit betekent dat je een overlap in de huur kunt hebben. De laatste huurdag van je huurovereenkomst kan alleen een maandag t/m donderdag zijn en mag geen nationale feestdag zijn.
Heb je een huurovereenkomst voor bepaalde tijd? Dan eindigt deze automatisch na de afgesproken periode. Het is niet mogelijk om deze te verlengen. 

Wat als ik stop met mijn studie of een tussenjaar neem?

In dit geval kom je in ons uitstroombeleid terecht. Kun je voor 1 juli van het huidige studiejaar aantonen dat je toch weer studeert, dan mag je je contract voortzetten en bij ons blijven wonen.