Door onderhoud aan de website kun je tussen vrijdag 14 januari tussen 18 en 23 uur geen gebruik maken van Mijn Idealis. 

 

 

 

 

Meest gestelde vragen eerstejaarsstudenten

ROOM (woningzoekenden)

Waar kan ik reageren op kamers?

Je zoektocht naar een kamer van Idealis In Wageningen of Ede begint op ROOM.nl. Daar schrijf je jezelf in en reageer je op de kamers die jou aanspreken. Op basis van jouw inschrijfgegevens, wordt het passend aanbod getoond.

Wat zijn de inschrijfkosten van Room.nl?

De inschrijfkosten bedragen € 35.

Hoe lang is de gemiddelde wachttijd?

Je inschrijftijd is bepalend voor je wachttijd. Onze doelstelling is om iedere nieuwe student die in september met de studie start, vóór 1 mei van het eerste studiejaar aan een kamer te helpen.

Hoe werkt Room.nl?

Je kunt reageren op maximaal 5 kamers tegelijk. De ranglijst wordt gemaakt o.b.v. inschrijftijd. Hoe langer ingeschreven hoe hoger je op de ranking komt. Je kan maar één aanbieding tegelijk krijgen. Zie je dat je laag in de ranking staat, trek dan je reactie in en reageer op een nieuwe kamer.  

Vanaf wanneer kan ik mij inschrijven op Room.nl?

Inschrijven bij ROOM is mogelijk vanaf 16 jaar. Dat is geen overbodige luxe, aangezien het vinden van een kamer erg moeilijk kan zijn.

Vanaf wanneer kan ik op kamers reageren?

Vanaf 4 maanden voor de start van je studie mag je reageren op kamers.

Raak ik mijn inschrijftijd kwijt zodra ik een kamer accepteer?

Nee, je behoudt je inschrijftijd op ROOM, deze is 8 jaar geldig

Als ik een aanbod weiger blijf ik dan ingeschreven staan?

Ja, je blijft ingeschreven. Je krijgt wel een blokkade van 5 dagen op je account als je eerst een kamer accepteert en daarna weigert.

Werken jullie met een voorrangsregeling?

Ja, je kunt voorrang krijgen voor afstand. En urgentie bij medische of psychische problemen. Je krijgt voorrang als je eerste jaarstudent bent als je begint met je studie in augustus/september en meer dan 130 kilometer - hemelsbreed - vanaf de onderwijsinstelling woont.

Kan ik ook doorverhuizen?

Ja dat kan. Met je ROOM account kun je blijven reageren op kamers. Let wel dat de minimale huurperiode 1 maand is en je 1 maand opzegtermijn hebt. Je kunt bij doorverhuizen dus wat overlap in je huur hebben.

Wat gebeurt er met mijn inschrijftijd als ik verhuis?

Als je verhuist naar een andere studentenwoning, behoud je je inschrijfduur van Room.nl mits je je ROOM account niet hebt opgezegd. Je hoeft dus niet helemaal opnieuw te beginnen.

Hoe werkt hospiteren?

Als er een kamer vrijkomt in een studentenhuis, organiseren de bewoners vaak een hospiteeravond. De bewoners nodigen op zo'n avond een aantal mensen uit om kennis te komen maken. Meestal krijg je het huis te zien en worden er vragen aan je gesteld. 
Hospiteerkamers worden niet geadverteerd via Room.nl. De bewoners zetten zelf advertenties op o.a. Facebook of dit gaat van mond-tot-mond. Je moet wel ingeschreven zijn bij ROOM om een kamer aanbieding van een hospiteerkamer te ontvangen, zo doorloop je het online verhuurproces.

Hoe zit het met onderhuren?

Onderhuren is toegestaan. Je mag maximaal 6 maanden per studiejaar dezelfde kamer onderhuren. Onderhuur regel je samen met de hoofdhuurder. Dit kan door het onderhuurformulier online in te vullen en toe te sturen.

Idealis

Hoe weet ik wanneer mijn huurovereenkomst in gaat?

In de advertentietekst op Room.nl staat beschreven wanneer de startdatum van je huurovereenkomst is. Ook kun je dit gedurende het online proces terug vinden in jouw gegevens. Wanneer je je huurovereenkomst digitaal ondertekendt is je startdatum ook vermeld in de huurovereenkomst zelf. Vanaf deze datum mag je ook je sleutel komen ophalen.

Tot wanneer kan ik blijven wonen bij Idealis?

Je mag in principe in je kamer blijven wonen tot aan de einde van je studie. Als je klaar bent met studeren heb je maximaal 1 jaar de tijd om een andere woonruimte te zoeken buiten Idealis. Let op: heeft jouw huurovereenkomst een einddatum? Dan mag je enkel tot die datum in je kamer verblijven.

Wat doe ik als er iets kapot is in mijn kamer?

Je kunt online een reparatieverzoek indienen. Dit doe je via je persoonlijke Mijn Idealis account.

Kan ik huurtoeslag aanvragen?

Je kunt zien bij de advertentie of een kamer in aanmerking komt voor huurtoeslag. Maar het hangt af van een aantal factoren. Zoals huurprijs, inkomen, gezinssamenstelling en eventueel vermogen. Kijk voor een complete lijst van factoren op de website toeslagen.nl.

Kan ik mijn kamer tussentijds opzeggen?

Ja dit kan, je kunt je kamer altijd eerder opzeggen dan de einddatum of voor het einde van je studie.

Wat is een opzegtermijn?

Je hebt een opzegtermijn van één maand. De laatste huurdag van je huurovereenkomst kan alleen een maandag t/m donderdag zijn en mag geen nationale feestdag zijn. 

Wat als ik stop met mijn studie of een tussenjaar neem?

In dit geval kom je in de uitstroomfase. Dit betekent dat je na je studie maximaal 1 jaar hebt om een andere woonruimte te zoeken buiten Idealis. Kun je binnen dat jaar weer aantonen dat je toch weer studeert dan mag je je contract voortzetten en bij ons blijven wonen.

 

Deel deze pagina