Geen objecten gevonden

Veel gestelde vragen over maatregelen Coronavirus

Alle inwoners moeten zich houden aan de maatregelen tegen corona. Hoe kun je deze regels toepassen als bewoner van een studentenhuis?  

Algemeen
De maatregelen om het coronavirus te bestrijden zijn ingrijpend en vragen veel van ons allemaal. In een noodsituatie als deze is het belangrijk dat we onszelf steeds afvragen op welke manier we kunnen helpen om het virus er zo snel mogelijk onder te krijgen. We kunnen dit immers alleen samen. Een van de maatregelen om het coronavirus te bestrijden, is het houden van een veilige afstand tot elkaar, tenminste 1,5 meter. Deze  maatregel geldt in de publieke ruimte. Uitgezonderd van deze regel zijn diegenen die een gezamenlijk huishouden voeren. In de noodverordening, op basis waarvan de richtlijnen worden gehandhaafd, is het gezamenlijk huishouden omschreven. Bewoners van een studentenhuis vallen niet onder deze omschrijving, zij vormen dus géén gezamenlijk huishouden. Dat betekent dat als bewoners van een studentenhuis gezamenlijk naar buiten gaan, zij zich aan de afstand van 1,5 meter moeten houden als zij een groep vormen van meer dan twee personen. Als zij niet over een tuin of balkon beschikken en bijvoorbeeld op de stoep voor hun huis gaan zitten, of gezamenlijk als huisgenoten een wandeling maken, moeten zij 1,5 afstand van elkaar houden als zij een groep van meer dan twee personen vormen. Aangezien de maatregelen betrekking hebben op de publieke ruimte, gelden deze regels niet binnen in het studentenhuis, in een gemeenschappelijke tuin of op het balkon.

Studenten mogen bezoek ontvangen, we verwachten echter wel van studenten, net als van iedereen, dat ze hun bijdrage leveren in deze noodsituatie, hun gezonde verstand gebruiken, terughoudend zijn met sociale contacten en de hygiëne maatregelen van het RIVM voor bijvoorbeeld handen wassen in acht nemen. Want alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle.

Meest gestelde vragen en antwoorden

Wat verandert er per 1 december voor studenten in een studentenhuis?
Vanaf 1 december zijn personen die hetzelfde adres delen omdat zij samenwonen, uitgezonderd van de regel dat zij buiten de woning  1,5 meter afstand van elkaar dienen te houden. Ook binnen de woonruimte is het niet verplicht 1,5 meter afstand te houden. Dit geldt dus ook voor studenten die samenwonen op hetzelfde adres. Het gaat daarbij in ieder geval om studenten die op één woonadres in de basisregistratie ‘personen’ staan ingeschreven, maar ook andere situaties waarin sprake is van het feitelijk woonverblijf van de betrokken personen op hetzelfde adres. Indien personen een gezamenlijke voordeur delen en gemeenschappelijke voorzieningen zoals keuken of badkamer, zullen zij over het algemeen woonachtig zijn op hetzelfde adres. Hoewel samenwonende studenten dus geen boete kunnen krijgen indien ze in eigen huis of op hun balkon geen 1,5 meter afstand houden, wordt desalniettemin dringend geadviseerd om zowel binnenshuis als buitenshuis alert te zijn om mogelijke besmetting van huisgenoten te beperken.

Kunnen studenten die op 1 adres wonen een boete ontvangen voor groepsvorming met meer dan 4 personen?
Nee, studenten die met elkaar op hetzelfde adres samenwonen zijn niet gehouden aan het verbod op groepsvorming en mogen zich buiten de woning met meer dan 4 personen tegelijkertijd ophouden. Desondanks  wordt geadviseerd dat de desbetreffende studenten niet onnodig samenkomen buiten de woning. Studenten die zich met meer dan 4 personen ophouden en niet samen blijken te wonen, kunnen een boete opgelegd krijgen.

Moeten alle huisgenoten thuisblijven als een student besmetting bij zichzelf vermoedt? 
Als een student klachten heeft die kunnen wijzen op corona, dan wordt de student geadviseerd zich te laten testen en thuis te blijven tot de uitslag bekend is. Heeft de student ook koorts of benauwdheidsklachten? Dan blijven ook de huisgenoten thuis tot de uitslag van de test bekend is.

Hebben de huisgenoten ook klachten die kunnen wijzen op corona? Dan wordt ook hen geadviseerd zich te laten testen.

Huisgenoten van een student in thuisquarantaine (bijvoorbeeld een student die recent in Nederland is aangekomen uit een risicoland) hoeven niet in thuisquarantaine. Wel moet het contact tussen huisgenoten in een dergelijk geval zoveel mogelijk vermeden worden.

Kan ik gebruik maken van de gemeenschappelijk ruimtes als ik verkouden of andere klachten heb?
Probeer dat zoveel mogelijk te voorkomen en houd je in ieder geval altijd aan de afstand van 1.5 meter.

Ben je veel bij elkaar in gemeenschappelijke ruimtes en heeft iemand klachten? Dan moet ook de rest van de bewoners thuisblijven om eventuele verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Want er zijn aangescherpte maatregelen voor thuisisolatie en gezinsquarantaine. Kijk voor alle maatregelen op rivm.nl

Hoeveel mensen mag ik op bezoek hebben?
Zolang er niemand verkouden is of andere klachten heeft, mag je maximaal 3 personen op bezoek hebben. Wij adviseren om het aantal sociale contacten te beperken, houd ze in een kleine bekende kring. En ook hier geldt de regel van 1.5 meter afstand van elkaar. 

Mogen we een huisfeestje geven met alleen de mensen uit ons eigen huis?
Als je alleen met je huisgenoten samen bent, dan kun je ook een leuke avond voor elkaar organiseren. Echter kan het voor omwonenden en passanten die niet weten dat jullie bijvoorbeeld met 10 studenten wonen, overkomen alsof je een feestje hebt met bezoekers. Dit kan verwarring en irritatie oproepen, realiseer je dit goed en houd daar rekening mee.

Kunnen we een boete krijgen als er teveel mensen op bezoek zijn?
Ja, politieagenten en gemeentelijke handhavers kunnen een boete van 390 euro geven als bij samenkomsten meer dan 3 mensen op bezoek zijn en ze zich niet houden aan de 1.5 meter afstand. Hierbij kijken ze naar de situatie ter plekke. Politie en handhavers beoordelen op dat moment of ze volstaan met een waarschuwing of een boete uitschrijven.

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden