Geen objecten gevonden

Veel gestelde vragen over maatregelen Coronavirus

Alle inwoners moeten zich houden aan de maatregelen tegen corona. Hoe kun je deze regels toepassen als bewoner van een studentenhuis?  

Algemeen
De maatregelen om het coronavirus te bestrijden zijn ingrijpend en vragen veel van ons allemaal. In een noodsituatie als deze is het belangrijk dat we onszelf steeds afvragen op welke manier we kunnen helpen om het virus er zo snel mogelijk onder te krijgen. We kunnen dit immers alleen samen. Een van de maatregelen om het coronavirus te bestrijden, is het houden van een veilige afstand tot elkaar, tenminste 1,5 meter. Deze  maatregel geldt in de publieke ruimte. Uitgezonderd van deze regel zijn diegenen die een gezamenlijk huishouden voeren. In de noodverordening, op basis waarvan de richtlijnen worden gehandhaafd, is het gezamenlijk huishouden omschreven. Bewoners van een studentenhuis vallen niet onder deze omschrijving, zij vormen dus géén gezamenlijk huishouden. Dat betekent dat als bewoners van een studentenhuis gezamenlijk naar buiten gaan, zij zich aan de afstand van 1,5 meter moeten houden als zij een groep vormen van meer dan twee personen. Als zij niet over een tuin of balkon beschikken en bijvoorbeeld op de stoep voor hun huis gaan zitten, of gezamenlijk als huisgenoten een wandeling maken, moeten zij 1,5 afstand van elkaar houden als zij een groep van meer dan twee personen vormen. Aangezien de maatregelen betrekking hebben op de publieke ruimte, gelden deze regels niet binnen in het studentenhuis, in een gemeenschappelijke tuin of op het balkon.

Studenten mogen bezoek ontvangen, we verwachten echter wel van studenten, net als van iedereen, dat ze hun bijdrage leveren in deze noodsituatie, hun gezonde verstand gebruiken, terughoudend zijn met sociale contacten en de hygiëne maatregelen van het RIVM voor bijvoorbeeld handen wassen in acht nemen. Want alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle.

Meest gestelde vragen en antwoorden

Mag ik in mijn studentenhuis samenzijn met mijn huisgenoten?
Ja, dat mag, maar vermijd zoveel mogelijk sociale contacten. Houd ook hier zo veel mogelijk afstand van elkaar, waar mogelijk 1,5 meter.

Geldt de regel voor de 1.5 meter afstand tussen mensen als je buiten bent ook voor huisgenoten? 
Ja. 

Kan ik gebruik maken van de gemeenschappelijk ruimtes als ik verkouden of andere klachten heb?
Probeer dat zoveel mogelijk te voorkomen en houd je in ieder geval altijd aan de afstand van 1.5 meter.

Ben je veel bij elkaar in gemeenschappelijke ruimtes en heeft iemand klachten? Dan moet ook de rest van de bewoners thuisblijven om eventuele verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Want er zijn aangescherpte maatregelen voor thuisisolatie en gezinsquarantaine. Kijk voor alle maatregelen op rivm.nl

Hoeveel mensen mag ik op bezoek hebben?
Zolang er niemand verkouden is of andere klachten heeft, mag je maximaal 3 personen op bezoek hebben. Wij adviseren om het aantal sociale contacten te beperken, houd ze in een kleine bekende kring. En ook hier geldt de regel van 1.5 meter afstand van elkaar. 

Mogen we een huisfeestje geven met alleen de mensen uit ons eigen huis?
Als je alleen met je huisgenoten samen bent, dan kun je ook een leuke avond voor elkaar organiseren. Echter kan het voor omwonenden en passanten die niet weten dat jullie bijvoorbeeld met 10 studenten wonen, overkomen alsof je een feestje hebt met bezoekers. Dit kan verwarring en irritatie oproepen, realiseer je dit goed en houd daar rekening mee.

Kunnen we een boete krijgen als er teveel mensen op bezoek zijn?
Ja, politieagenten en gemeentelijke handhavers kunnen een boete van 390 euro geven als bij samenkomsten meer dan 3 mensen op bezoek zijn en ze zich niet houden aan de 1.5 meter afstand. Hierbij kijken ze naar de situatie ter plekke. Politie en handhavers beoordelen op dat moment of ze volstaan met een waarschuwing of een boete uitschrijven.

Mogen we als groep op de stoep voor ons huis zitten?
De stoep behoort tot de openbare ruimte. Hier geldt voor groepen van 3 personen of meer de vereiste afstand van 1.5 meter tot elkaar. Aangezien studenten in de noodverordening niet worden aangemerkt als gezamenlijke huishouding, moeten ook jullie je in de openbare ruimte aan de 1.5 meter afstand houden.

Bovendien zijn samenkomsten verboden, ook als men 1.5 meter afstand houdt. Het gaat dan vooral om samenkomsten die georganiseerd worden of waarbij men afspreekt om bijeen te komen. Spontane samenkomsten kunnen hier ook toe gerekend worden. Toon gezond verstand en beperk het aantal personen waarmee je buiten bent.

Mogen we buiten voetballen met onze huisgenoten?
Nee, hiervoor gelden dezelfde regels als voor iedereen.

Mogen we samen buiten lopen zonder afstanden?
Nee, hiervoor gelden dezelfde regels als voor iedereen.

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden