Geen objecten gevonden

Compensatie kosten energie

Publicatiedatum: 02-01-2023

Begin december heb je als huurder van ons het nieuwe voorschotbedrag van de servicekosten ontvangen. Dit als gevolg van de stijgende energiekosten per 1 januari 2023. Wij hebben hierop diverse reacties en vragen ontvangen. In dit bericht gaan we hier kort op in en geven we een toelichting op de stand van zaken over de lobby voor financiële compensatie vanuit de Nederlandse regering voor huurders die geen eigen energiemeter hebben, zoals de meeste bewoners van Idealis.

Het verhogen van de energieprijzen zet aan tot verdere besparing
We hebben gemerkt dat door de verhoging van de energieprijzen meer huurders gemotiveerd zijn om te besparen op energieverbruik. En dat is mooi! Maar het roept ook veel vragen op. Want waarom energie besparen als je buurman de hele dag de radiator op de hoogste stand heeft staan en jij daar ook aan meebetaalt? En waarom plaatst Idealis geen meter per kamer of gang zodat je alleen voor je eigen verbruik betaalt? Terechte vragen waar we graag antwoord op geven.

Een groot deel van onze complexen (Asserpark, Bellostraat, Binnenveld, Bornsesteeg, Churchillweg, Dijkgraaf, Droevendaalsesteeg, Hoevestein, Haarweg,  Javastraat, Marijkeweg en Nieuwe Kanaal) valt onder grootverbruik. Bij een aantal complexen worden de kosten per woning/huis verrekend maar meestal worden de totale energiekosten verdeeld over alle bewoners. Dit betekent dat je geen zicht hebt op jouw eigen verbruik en de motivatie om te besparen waarschijnlijk ook lager is dan wanneer je het rechtstreeks in je eigen portemonnee voelt. Voordeel is dat iedereen op het complex dezelfde kosten heeft. Of je nou op de noord- of zuidzijde woont, op een hoek of tussen twee kamers in.
Het plaatsen van een tussenmeter per kamer/gang via de netbeheerder en het uitlezen hiervan is een te kostbare optie (enkele honderden euro’s per kamer). Geld dat uiteindelijk via de huren moeten worden betaald en niet opweegt tegen de mogelijke besparingen die dit zal opleveren. Wij zijn wel actief op zoek naar goedkopere alternatieven en zullen deze waarschijnlijk eerst in een pilot gaan testen.

Er komt compensatie!
De lobby die Idealis samen met andere studentenhuisvesters via Kences (samenwerkingsverband studentenhuisvesters) heeft ingezet, heeft als resultaat dat er een compensatieregeling komt voor blokaansluitingen met grootverbruiksaansluiting. En dat is goed nieuws! Het kabinet streeft ernaar de regeling medio februari te publiceren. Zoals het er naar uit ziet moeten wij een subsidie aanvragen voor alle kamers die wij verhuren. Hierbij ontvangen wij een bedrag. Dit bedrag wordt uiteraard volledig verrekend met de servicekosten. Dit zal ook een voorwaarde worden van de subsidie. De subsidie wordt berekend door de gemiddelde energieprijs, verminderd met de prijs onder het prijsplafond, te vermenigvuldigen met een standaard gemiddeld verbruik, minus 10%. Deze 10% afslag is gehanteerd om besparingen te bevorderen. Veel voorwaarden, waaronder de gemiddelde energieprijs, moeten nog door de overheid worden vastgesteld. De prijs onder het prijsplafond is € 1,45 per m3 gas en € 0,40 per KWh elektra. Boven het standaard gemiddeld verbruik, minus 10% geldt het reguliere (hogere) tarief. Let op, ook het tarief onder het prijsplafond is een enorme stijging ten opzichte van de tarieven uit 2022. Besparen levert dus veel op!

Daarnaast krijgen jullie waarschijnlijk een compensatie voor de maanden november/december 2022. De uitwerking hiervan zal ook rond medio februari bekend worden gemaakt.

Zodra er meer duidelijkheid is over de inhoud van de compensatieregeling en wat dit voor jullie betekent, informeren wij jullie uiteraard hierover. Dit is naar verwachting eind februari/begin maart. De uitwerking van de regeling laat nog wel even op zich wachten. Idealis moet, nadat de regeling bekend is, waarschijnlijk een aanvraag indienen bij de Belastingdienst die vervolgens in behandeling moet worden genomen. Om deze reden en de diverse onduidelijkheden die er nog zijn, verlagen wij het voorschotbedrag op dit moment niet. Zodra de uitwerking duidelijk is en de aanvraag is goedgekeurd, kijken we hoe we dit gaan verrekenen en wat dit betekent voor het voorschotbedrag.

Voor de energietoeslag voor studenten verwijzen wij jullie graag naar de website van de LSVb (landelijk studentenvakbond).

Toch nog wat tips
Wij hebben verschillende vragen gekregen over bespaartips. Op onze website kun je een aantal tips vinden. Bespreek de mogelijkheden ook eens met je medebewoners op je afdeling en maak afspraken hierover. Begin klein maar doe het samen!

Draai je radiator iets naar beneden en ervaar zelf of het dan nog comfortabel is in jouw kamer. De gemiddelde kamertemperatuur in Nederland ligt tussen de 20/21 graden. Door de gestegen energieprijzen hebben veel huishoudens deze temperatuur nu lager ingesteld. De overheid adviseert hierbij een temperatuur van maximaal 19 graden. Toch nog te koud? Wellicht biedt een dikke trui of een dekentje uitkomst.

Ook goed om te weten:

  • Blijf je kamer goed ventileren. Zorg dat het rooster boven je raam open blijft en plak eventuele mechanische ventilatie niet af. Beide punten zijn noodzakelijk voor een gezond binnenklimaat. Doe je het ventilatierooster op jouw kamer dicht, dan wordt de luchtdoorstroming binnen het hele gebouw ontregeld.
  • Komt er ergens tocht binnen? Kijk dan of een tochtstrip (zelf aan te schaffen) hiervoor helpt.
  • Hou de galerij- en entreedeuren zoveel mogelijk dicht.
  • Sluit je deur of een raam echt niet meer goed? Dien dan een reparatieverzoek in via Mijn Idealis.

Tot slot
Studeer je aan Wageningen UR en kom je door de stijgende prijzen in de financiële problemen? Neem dan contact op met het decanaat van Student Service Centre. Heb je verder nog vragen? Stuur dan een email naar energieidealisnl.

 

 

Deel deze pagina