Geen objecten gevonden

Eenmalige huurverlaging per 1 juli 2023

Publicatiedatum: 11-04-2023

Misschien heb je er over gehoord of gelezen. Dit jaar gaat voor sommige huurders de huur omlaag. Deze huurverlaging geldt alleen voor huurders met een laag inkomen. 

Wie krijgt huurverlaging? 

In de volgende situaties wordt je huur verlaagd: 

  • Je woont op 1 maart 2023 in een zelfstandige kamer of appartement. 
  • Je netto huur (kale huur zonder servicekosten) op 1 juli 2023 is hoger dan € 575,03 per maand. 
  • Je woont alleen en je inkomen is lager dan € 23.250 per jaar (of je woont met 2 of meer personen en jullie inkomen is lager dan € 30.270 per jaar). 
Moet ik doorgeven hoe hoog mijn inkomen is? 

Nee, dat is niet nodig. Wij horen van de Belastingdienst of je wel of niet recht hebt op huurverlaging. De Belastingdienst vertelt niet hoeveel je precies in 2021 hebt verdiend. 

Wanneer en hoeveel gaat de huur omlaag? 

Als je huur omlaag gaat, gebeurt dat op 1 juli 2023. Hoeveel de huur omlaag gaat, is voor iedereen verschillend. We verlagen de huur voor alle huurders die aan bovenstaande punten voldoen naar  € 575,03 netto per maand. Goed om te weten: door de verlaging van je huur, gaat ook je huurtoeslag omlaag. Dit kan tot gevolg hebben dat je van deze huurverlaging uiteindelijk netto niet veel merkt.  

Let op: voor het aanpassen van je huurtoeslag moet je zelf contact opnemen met de Belastingdienst. Doe dit op tijd om te voorkomen dat je mogelijk teveel ontvangen huurtoeslag moet terugbetalen! 

Wanneer krijg ik bericht? 
  • Geldt de huurverlaging niet voor jou? Dan gaat je huur op 1 juli iets omhoog. Je krijgt daarover bericht vóór 1 mei. 
  • Geldt de huurverlaging wel voor jou? Dan krijg je vóór 1 mei bericht van ons over de huurverlaging. 
Moet ik zelf iets doen om huurverlaging te krijgen? 

Als je in 2021 een laag inkomen had, hoef je niets te doen. Je krijgt vóór 1 mei vanzelf bericht van ons over de huurverlaging. 

Had je in 2021 nog geen laag inkomen, maar nu wel? En krijg je vóór 1 mei van ons bericht dat je huur omhoog gaat, maar denk je dat je nu wel recht hebt op een lagere huur? Neem dan contact met ons op via [email protected]

Als jouw inkomen niet bekend is bij de Belastingdienst, weten wij niet of jij recht hebt op deze éénmalige huurverlaging. Je ontvangt van ons bericht om alsnog je inkomensgegevens op te geven als je denkt dat jij in aanmerking komt voor een eenmalige huurverlaging.

Heb je nog vragen? 

Kijk voor meer informatie op Huurbeleid in 2023 of stuur een e-mail naar financienidealisnl  

 

Deel deze pagina