Geen objecten gevonden

Veilig wonen doe je sámen; de beheerder spreekt uit ervaring!

Publicatiedatum: 02-02-2022

Veilig wonen is een thema dat elk jaar extra aandacht krijgt bij Idealis. Met een mailing, info op social media en extra inspecties door de beheerders, het is slechts een greep. Beheerder Rob Haantjes, nu bijna drie jaar in dienst bij Idealis, vertelt hoe hij het ‘veilig wonen’ binnen de studentenhuisvesting ervaart.

Voor Rob voelde het bij zijn start als beheerder een beetje als thuiskomen: “Mijn vriendin woonde vroeger op de Haarweg, een van de complexen waar ik nu zelf beheerder ben! Dus die panden kende ik wel en die zijn eigenlijk nog precies hetzelfde als toen.”
Wat niet hetzelfde is, is het sociale contact met elkaar: “Het gevoel van sámen wonen op een gang, lijkt nu minder aanwezig. De telefoon, de laptop en internet maken dat mensen meer op de eigen kamer zitten. Van vroeger herinner ik mij juist het samen koken, samen eten en elkaar regelmatig ontmoeten in een van de studentenkroegen of gezamenlijke ruimtes intern!” 

Veilig wonen? Ken je buren!
Rob: “Er zijn nu complexen waar een student twee jaar op een gang woont en nog nooit zijn eigen buurman heeft ontmoet ...” Gelukkig zijn er ook huurders die de ‘samenleving’ die Rob zich nog zo goed herinnert, wél opzoeken. Dat is vooral het geval in de hospiteerhuizen: “Daar staan alle kamers open, omdat iedereen elkaar vertrouwt. Het gaat hier om woningen (vijf kamers), met een gezamenlijke voordeur, keuken en douche. Hier zoeken de mensen hun eigen medebewoners uit en de sociale controle is er groot.”
Bevlogen SFO*-vertegenwoordigers, die elk pand/complex kent, kunnen ook een positieve rol in spelen in de ontmoeting met elkaar: “Die rol van vertegenwoordiger kunnen we nog wel versterken”, stelt Rob.

Waar is hier de nooduitgang?!
De Idealis-beheerder vertelt dat studenten soms ‘totaal geen idee’ hebben, dat ongewenste gasten ook via de noodingang kunnen binnenkomen. Of ‘gewoon’ via de galerijen, als je iemand onderschept bij de deur. “Het is heel simpel”, waarschuwt Rob nog maar eens: “Op een goede dag kan ik zo vijf/zes laptops buit maken ...”, wijzende op achteloos openstaande deuren en ramen. Rob herinnert zich naast de befaamde bierkratten-dief ook jongens die bij een groot complex ongezien de postpakketten openmaakten in de hal … “Het is daarom altijd veiliger om te kiezen voor een afhaalpunt.”

Hoe brand te voorkomen 
Naast inbraakpreventie is er veel aandacht voor brandveiligheid. “Meerdere koelkasten op één stekkerdoos gaat dus echt niet … Zoveel stroom door een klein draadje is natuurlijk wel heel brandgevaarlijk! En dan de kerstverlichting …”, verzucht Rob. “Lampjes en snoeren die soms al jaren hangen; je moet er niet aan denken als die in contact komen met brandbare gordijnen. Daarom zijn onze inspecties en die van de Brandweer ook zo belangrijk. Dan geven we advies over wat er beter kan.”
Zo zijn de oud papier-dozen op de gang hem een doorn in het oog: “Als er een peuk of kaars invalt, is het leed niet te overzien. En de wasrekken in de gangen; inklappen als je ze niet gebruikt! Nog beter is natuurlijk helemaal geen wasrek op de gang te hebben, want het blijft een obstakel. Als bij brand zo’n rek omvalt, ben je gelijk gedesoriënteerd. Dan kun je de uitgang echt niet meer vinden ...” Rob beseft tegelijkertijd dat Idealis hier ook nog meer in kan doen: zelf actief papier inzamelen, zoals bij de complexen Dijkgraaf en de Haarweg al gebeurt, beschermende bakken, waarover nu gesproken wordt, en ‘de waslijnen van vroeger’ herstellen.

Blijven informeren!
Ook beseft Rob dat veilig wonen, met regelmatig wisselende huurders - vaak voor het eerst op kamers - blijvend om aandacht vraagt. “Informeren, informeren en regelmatig op de complexen zijn”, besluit Rob, die met zijn collega’s en meer handige preventietips, ook te vinden is op de Idealis Buddy-app.

*De Student Flat Organization (SFO), vertegenwoordigt de huurders van Idealis in de studentencomplexen in Wageningen en Ede. De meeste Idealis-complexen hebben een eigen gebouwvertegenwoordiger. Al deze vertegenwoordigers samen vormen de SFO.   

 

Deel deze pagina